Перебуваючи поза Батьківщиною, українцям вдається краще проявити свою єдність і стати на захист мови. Це не може не викликати поваги. Такі моменти для них важливі, адже це питання збереження власної ідентичності в іншомовному середовищі.

Так сказав Тарас Кремінь, уповноважений із захисту державної мови, український політик, науковець, громадський діяч, народний депутат України VIII скликання від Політичної партії «Народний Фронт», голова Миколаївської обласної ради VI скликання у програмі Євгена Рибчинського «Ще не вмерла».

Справу захисту мови для українців Кремінь порівнює зі шляхом Мойсея, який народ обов’язково повинен пройти. «Мають минути покоління, навіть не одне, коли питання захисту мови і національних інтересів не буде на порядку денному ані політичних сил, ані органів влади, місцевого самоврядування», - переконаний він.

Принагідно політик розповідає про свого колегу Джона Єреська з Чикаго, який опікується питанням навчання українських дітей у школі за кордоном. «Тому дітки меншого віку, дітки, які виїздять за кордон здобувати освіту, не покидають свого середовища. Вони завжди підтримують зв’язки», - підкреслює Кремінь. За його словами, українська громада там має не лише свою школу, але й церкву і навіть цвинтар.

Отже, науковець підсумовує, що, пройшовши шлях Мойсея, українці питання мови навіть порушуватимуть. На його думку, у цьому контексті йдеться про збереження своєї ідентичності і гідності. Кремінь вважає, що передусім це стосується саморегуляції, у такому разі жодні зовнішні інститути не будуть наполягати на своїх рекомендаціях.

Популярні новини зараз
Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Кремінь заявив, що частина наших чиновників і досі живе з кокардою на лобі.

Також Знай.ua писав про те, що Кремінь розповів про мовну свідомість українських футболістів.