Китай веде активну політику в Афганістані, але менш публічну, ніж США, Росія чи Узбекистан. Також Китай створив невелику військову базу в Таджикистані, на східному Памірі. Про це казахський політолог Досим Сатпаєв розповів у програмі «Романенко. Бесіди» Юрія Романенка.

«В минулому році навіть з'явилася інформація скандального характеру, що афганська контррозвідка розкрила китайську розвідувальну мережу в Афганістані, яку створили Китай разом з Пакистаном для того, щоб налагодити контакти з рухом Талібан. У Китаю стояла мета активно відстежувати тих уйгурів, як вони вважають, сепаратистів, які перейшли на бік Афганістану і можуть становити загрозу Китаю», - інформує він.

Головний партнер Китаю - Пакистан, а Пакистан в якійсь мірі впливає на Талібан, зазначає експерт.

«Такий складний ланцюжок взаємозв'язків. Тому зараз для руху Талібан завдання номер один - зміцнення позицій в Афганістані», - зазначає Сатпаєв.

Але найцікавіший інший момент, продовжує він.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

«Якщо, наприклад, на початку 2000-х років рух Талібан був якимось породженням Аду в очах світової спільноти, то після появи ІДІЛ в Сирії і Іраку Талібан для багатьох став набагато більш білим і пухнастим. Тим більше що у руху Талібан є політичне крило, яке готове вести переговори навіть з ідеологічними противниками, що і вийшло в цілому на переговорах зі США», - робить висновок казахський політолог.

Знай.ua повідомляв, що Афганістан круто змінює свій курс, - журналіст Роман Бочкала.

Також Знай.ua повідомляв, що у війні з Афганістаном зараз перемагає Талібан, - Куса.