Талібан обрав таку тактику війни, що Афганістану доводиться втрачати по 4 мільйони доларів щоденно. Детальніше про це розповів експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди».

Передусім гість програми розповідає про події кінця 1980-х років. Як він каже, тоді проти Талібану повстало населення північних регіонів Афганістану, підключилися Сполучені Штати і талібів вдалося вибити. А минулого тижня, повідомляє Куса, талібам вдалося захопити Ваханський коридор на північному сході на китайському кордоні. Це, на його думку, свідчить про намагання Талібану не дозволити піднятися новому північному альянсу.

Експерт стверджує, що у війні з Афганістаном зараз перемагає Талібан. «На сьогоднішній день вони контролюють як мінімум по одному КПП на кордонах з Туркменістаном, Узбекистаном, Таджикистаном, Іраном і Пакистаном», - каже експерт.

Він зауважує, що до цього Талібан не був присутній на цій території. «Вони контролюють безліч північних районів, що взагалі не є оплотом Талібану в плані соціальної підтримки», - пояснює експерт і додає, що на цих територіях проживають узбеки і таджики.

Загалом тактика талібів, як зазначає Куса, сильно б’є по афганській економіці. Він пояснює, що, захопивши селища та КПП, Талібан встановив свій контроль і над регіональною торгівлею. «Вони фіксують різке зменшення кількості прибутку з митних зборів. Якщо раніше вони заробляли 6 млн доларів в день, а зараз це менше 2 мільйонів», - повідомляє експерт.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Бочкала розповів про московські «смотрини» та нові важелі впливу в Афганістані.

Також Знай.ua писав про те, що Бочкала назвав силу і слабкість Афганістану.