Як змінюються позиції США в Казахстані у зв'язку з відходом американців з Афганістану? Про це казахський політолог Досим Сатпаєв розповів у програмі «Романенко. Бесіди» Юрія Романенка.

«Американці зараз нагадують Радянський Союз у 1989 році, - коментує він. - Домовившись із Талібаном, США мали просту задачу: зберегти якесь політичне обличчя. Хоча всі розуміють, що це був цілковитий провал. Були витрачені великі ресурси - і людські, і фінансові. Зараз Байден активно стверджує, що справа не в кількості і не в якості озброєння, а в моральному дусі американських військових».

Що стосується Казахстану, є важливий момент.

«Для Таджикистану, Узбекистану, Туркменістану, які мають спільні кордони з Афганістаном, це зараз тема номер один. Але Казахстан, не маючи з ним спільного кордону, традиційно не розглядав афганську тематику в якості пріоритету. Дискусія йде, але всі розуміють, що якщо з'являться якісь певні проблеми на кордоні, то Казахстан безпосередньо це не зачепить», - зазначає Сатпаєв.

«Але тут виникла інша дискусія, яка викликала потужний розкол суспільства. Є неофіційна інформація, що США ведуть переговори з Узбекистаном, Таджикистаном і Казахстаном нібито з приводу того, щоб ці країни тимчасово взяли дев'ять тисяч афганців, які співпрацювали з американцями. Цих афганців необхідно вивести в якості буферної зони, тому що якщо вони залишаться, може бути серйозний ризик для їхніх життів. Багато хто стали шукати відповіді на запитання, чому США, маючи великий часовий люфт із моменту, коли уклали угоду з Талібаном, не вивезли цих людей», - каже експерт.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Бочкала розповів про московські «смотрини» та нові важелі впливу в Афганістані.

Також Знай.ua повідомлв, що Куса заявив: у війні з Афганістаном зараз перемагає Талібан.