В ефірі програми «Юристи відповідають» адвокат Владислав Скирда розповів, чи законне розкриття банками інформації про відкриті рахунки клієнтів і кількість грошей на них на вимогу державного або приватного виконавця.

Так, юрист розповів, що 6 липня 2021 року почали працювати правила, за якими стягнення заборгованостей, за якими відкриті виконавчі провадження, можуть зніматися напряму з банківських карт.

«Якраз для того щоб запрацював цей механізм, були внесені зміни до порядків банківської таємниці. Те, що раніше вважалося банківською таємницею, і на що банки могли посилатися на це, коли до них звертався виконавець з приводу відкритих рахунків і кількості грошей, виключили, якщо не помиляюся у 2019-2020 році», - розповів Скирда.

Він пояснив, що тепер банки можуть розкривати виконавцю інформацію щодо боржника: номер його рахунку і кількість коштів, які лежать на ньому. За словами адвоката, такі винятки ввели для того, щоб автоматизована система по стягненню боргів прямо з банківських рахунків повноцінно запрацювала.

Крім цього, зазначає Скирда, раніше банки використовували норми банківської таємниці як інструмент по залученню клієнтів, вказуючи в рекламі, що їх клієнти можуть не хвилюватися про конфіденційність своїх даних і інформації про рахунки. Тепер же їм поступово доведеться відмовлятися від цього.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки
Показати ще

«Навіть на даний момент банки все-таки дорожать цим аспектом, і до системи автоматизованого арешту приєдналися всього 7 банків з усієї кількості, а інші 44 банку ще якось в тестовому режимі намагаються відтягнути момент приєднання до цієї системи», - розповів адвокат.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Лутковська розповіла, чи є нинішні дії РНБО незаконними.

Нагадаємо, для Знай.ua адвокат заявив, що проект №5600 дає податковій надзвичайні повноваження, яких не повинно бути.