Експерт у сфері охорони здоров’я Вадим Арістов в ефірі "Романенко Бесіди" з Юрієм Романенком розповів, яким чином відбувається медичне сортування.

"Бізнес працює, губернатор молодець, мер молодець, місцева влада молодець, бізнеси процвітають. А людям нікуди потрапляти, на ці ліжка. Якщо нікуди потрапляти, то значить привозять важкого 30-річного, а на апараті ШВЛ лежить вже тиждень, припустимо, 60-річний. 60-річного, мені розповідали просто зі сльозами на очах, доводилося відключати від апарату. І він помирав. Тобто, це те медичне сортування, якому нас вчать, поки ми готуємося стати лікарями. І ми всі сподіваємося, що цього не буде потрібно", - сказав Вадим Арістов.

Він зазначив, що в Україні вже здійснювалася медичне сортування, і якщо захворюваність буде зростати, то знову будуть жертви.

"Медичне сортування — це про те, що наша медична система має обмежений ресурс. Ми повинні його поширити на найбільшу кількість людей, яким ми зможемо допомогти. Реально допомогти, щоб він вижив і далі жив і трудився. Тобто, один апарат ШВЛ, ми можемо віддати його або старенькому, який вже тиждень бореться і немає динаміки, і можливо він помре через 3 дні. А можливо він навіть виживе, але йому все одно за прогнозом не стільки продуктивних років залишилося. Це жахливі речі, але, на жаль, так. А є тридцятирічний, якому залишилося жити, в порівнянні з цією літньою людиною, на 30 років, можливо, більше", - додав Арістов.

За його словами, в цій ситуації виникає вимушене впровадження медичного сортування, і ресурс передається тому, хто більше проживе, і з більшою ймовірністю одужає. Такий спосіб реалізовують на полі бою.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Когось відразу везуть в реанімацію. Не важкого везуть в операційну, а навпаки, більш легкого, тому що за одиницю часу операційна може трьох легших прооперувати, і вони будуть жити. Чим буде боротися за важкого, витратить на нього три години і він вночі, можливо, помре. Це жорстокі істини", - підкреслив експерт.

Він зазначив, що зараз потрібно посилювати інфраструктуру і накопичувати ресурси.

Як повідомляв Знай.ua, Якименко заявив про малу кількість операцій у хірургів, що пацієнт не страждає від цього.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що українцям розповіли, чи варто змішувати "коктейлі" з вакцин: Pfizer, CoronaVac або щеплення від кору та грипу.