У програмі «Романенко. Бесіди» філософ, політолог і історик Михайло Мінаков розповів про важливість сильних державних інститутів і правил та пояснив, чому автократизація призводить до роздержавлення країни.

Зокрема, він зазначив, що не згоден з думкою, що в Україні немає держави. Експерт зазначив, що, якщо ми заїдемо в Боснію або Придністров'я і повернемося в Україну, ми відчуємо різницю і відчуємо, що в Україні є держава і набагато більше державних інститутів і інституцій.

«Але якщо повернутися до базового протиріччя між суспільством і державою, то необхідно працювати відразу на все: і на те, і на інше. Автократизація - це, власне кажучи, слабкість, це відмова від права, від інституту», - вважає Мінаков.

Говорячи про те, що таке інститут, він згадав слова економіста Дугласа Норта, який на питання студентів про це відповів, що інститут – це правило, яке ми виконуємо. При цьому, додав експерт, ці правила не обов'язково повинні бути написані, вони можуть бути неформальними, але це правила, які ми всі беззаперечно зобов'язані виконувати.

«У цьому плані Конституція повинна бути таким правилом. Якщо ми відмовляємося від виконання Конституції – це крок назад, роздержавлення. Тим самим якщо держава автократизується в центрі, виникають такі лагуни бездержавності на території, там будуть виникати інші суверени, знову може церква виникнути. І є, принаймні, років 10 тому були регіони, наприклад, північна Волинь, які управляються старійшинами певних конфесій», - каже Мінаков.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Він також зазначив, що тіньові корпорації, як наприклад ті, що добувають бурштин на Поліссі, теж можуть зіграти цю роль. Однак, за словами Мінакова, вони нестійкі і все одно держава може бути сильніше.

Як повідомляв Знай.ua, Вишинський заявив, що не можна формувати національну ідентичність з минулого.

Нагадаємо, для Знай.ua Куса заявив, що наступні пів року стануть для України стрес-тестом.