Юристи демократичного спрямування разом із політиками фактично задавали тон демократичним процесам незалежної України. Про це розповів один зі співавторів Конституції, колишній суддя Конституційного суду, Заслужений юрист України Віктор Шишкін у програмі «БДСМ Україна» Олексія Толкачова.

«Тон задавали в Декларації про державний суверенітет України і в Конституції. Рішуче і сміливо це було зроблено змінами до Конституції 24 жовтня 1990 року. Фактично Україна з точки зору конституціоналізму оголосила свою незалежність ще тоді, а не в 1991 році. Конституція – це свідоцтво про народження державного утворення. А вже якість цього утворення залежить від наповнення Конституції і від того, як її будуть реалізовувати. З цієї точки зору українська незалежна держава народилася 24 жовтня 1990 року», - пояснює він.

Практично всі революційні зміни були запропоновані демократично налаштованими юристами – членами Народної ради.

«Інколи в мене запитують: а чому комуністи йшли вам назустріч? Тому що вони не були твердолобими. Вони були думаючими. Я не можу бути прибічником Компартії, тому що мене звідти виключили ще у 1990 році, одразу після перемоги над першим секретарем Кіровоградського міськкому компартії. Він був моїм конкурентом на виборах і в другому турі програв мені 10 тисяч голосів. Це несподіване явище, бо суддів мали б ненавидіти. А тут народ вирішив, що не Компартія, а я повинен бути депутатом. Крім того, я входив у групу по розслідуванню ГКЧП і був одним із трьох, хто писав Указ про заборону Комуністичної партії в 1991 році. Лариса Скорик, Сметанін і я», - розповідає Віктор Шишкін.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Нагадаємо, В Україні поняття «парламентська республіка» і «президентська республіка» дуже відносні, - Лавринович.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, Бодров розповів, чи буде Зеленський міняти Конституцію.