Футуролог Олексій Толкачов у своєму блозі «Толчок» розповів про проблеми споживацтва в Україні, через яке ми «проїли» найбільш перспективну країну в Європі.

«Багато іноземців, з якими мені довелося спілкуватися, констатують надмірну зацикленість українців на матеріальному. У нас люблять вимірювати успіх в матеріальному достатку, благополуччя і самореалізація людини неодмінно повинні виражатися в грошовому еквіваленті», - каже Толкачов.

За його словами, психологи констатують домінування оральних цінностей в українському суспільстві. Наприклад, в традиціях української гостинності головне - нагодувати: батьки загодовують дітей, гостей приймають з розмахом, столи показово ломляться від їжі.

«Оральний рівень цінностей – це не тільки про «поїсти». Це про те, що ми розглядаємо все навколо як потенційний об'єкт споживання. Якщо ми не можемо це вкусити і проковтнути, ми втрачаємо до цього інтерес», - пояснив Толкачов.

За його словами, деякі «споживають» цілі підприємства, бюджети і навіть країну. Так, каже футуролог, коли Україна здобула довгоочікувану державну незалежність, у нас функціонували величезні заводи, цілі галузі економіки, ми були високотехнологічною індустріальною державою. Однак незабаром, зазначає Толкачов, заводи зупинилися і були розпилені на металобрухт.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

«Для мене це було кричущою дикістю, адже підприємства створювалися поколіннями. Вони могли працювати, їх можна було модернізувати, розвинути, вони б приносили гроші і множили національне багатство. Але я не брав до уваги, що шлях розвитку - це шлях підприємницького творення, який йде всупереч зі споживчими цінностями», - каже Толкачов.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Томенко порадив встановити жорсткий контроль над витратами армії.

Як повідомляв Знай.ua, Толкачов розповів, що велике створюється з безлічі маленьких кроків.