Політолог-міжнародник Максим Ялі у своєму блозі «Контрольний удар» прокоментував заяву Олексія Арестович про те, що Україна може зробити «розворот на Схід», якщо Захід здасть українські інтереси, розповівши, як на це можуть відреагувати в США.

Ялі зазначив, що ця загроза була спробою запобігти «перезавантаженню» відносин США з Росією за рахунок України і була зроблена саме зараз, щоб змусити Білий дім назвати дату довгоочікуваного візиту українського президента.

«Хоча у Вашингтоні подібні ультимативні і бравурні заяви, природно, сприймуть як відвертий шантаж. І навряд чи така тактика спрацює», - вважає політолог.

На його думку, одна справа, коли таке заявляє Путін: будує газопроводи, поставляє нафту, проводить спільні військові навчання з Пекіном протягом останніх семи років конфронтації з Заходом. Росія, яка володіє незліченними природними багатствами і другим у світі ядерним потенціалом - дійсно важливий «молодший партнер» для Пекіна в боротьбі за світове лідерство з США, додав політолог.

«Інша справа - Україна, яка хоч і володіє серйозними природними ресурсами, особливо у сфері забезпечення продовольчої безпеки, і ще має залишки радянської спадщини в ВПК, але все-таки вони несумісні з ресурсами Росії», - розповів Ялі.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом
Показати ще

Він зазначив, що рахувати в Пекіні прекрасно вміють. Крім цього, важливим аспектом політолог вважає нашу фінансову і політичну залежність від США.

«Керівництво Китаю чудово усвідомлює, наскільки наше партнерство з США нерівноправне і як ми критично залежні від фінансової, політичної і військової допомоги Вашингтона в протистоянні російській агресії. І досвід з «Мотор Січчю» в цьому плані наочний і свіжий приклад», - каже Ялі.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Ялі порівняв статтю Путіна з нацистською пропагандою.

Знай.ua також повідомляв, що Попов розповів про вигоду від співпраці з Євросоюзом.