Політолог Михайло Чаплига у прямому ефірі програми «Чаплига відповідає» розповів, чи належать нам надра. За його словами, видобутий назовні газ автоматично приватизується компанією, яка його видобула.

«Стаття Конституції говорить, що надра належать нам. Річ у тім, що газ, який знаходиться в надрах, дійсно належить нам, але ні мені, ні тобі толку з цього ніякого, поки цей газ не добули наверх, а щоб добути газ, потрібні великі гроші», - підкреслив Чаплига.

За словами експерта, де-юре газ, який знаходиться на глибині, належить нам, але як тільки його добувають, він стає приватним. Як зазначив політолог, фактично ми повинні отримувати ренту за цей газ.

«Газ всередині наш, хто здобув, віддайте нам» – ні, так не буває. Держава повинна регулювати справедливою рентою. Вона повинна бути вигідна і тому, хто видобуває, і громадянам», - зазначив Чаплига.

На думку експерта, слід встановити справедливу ренту, щоб на внутрішньому ринку газ став дешевшим для наших громадян. Також, за словами політолога, не існує нормальної системи виплати ренти: ми не можемо встановити, хто здобув газ, який за Конституцією належить нам.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Чаплига заявив, що Китай стає партнером завжди тільки в своїх інтересах.

Також Знай.ua публікував заяву Чаплиги, що Крим буде українським, і ми зможемо його повернути.