Олексій Арестович заявив про ймовірну зміну зовнішньополітичного курсу України на Китай. Цю ситуацію та загалом перспективи такої співпраці прокоментував політолог-міжнародник Максим Ялі. У своєму блозі він сказав, що китайські інвестиції завжди там, де корупція.

Передусім політолог згадує про ситуацію із заводом «Мотор Січ», коли США змусили Україну відмовитися від інвестиційної угоди. Він попереджає, що китайці цього не забудуть, вони лише зробили видимість того, що ввійшли в ситуацію з огляду на фінансову та військову залежність держави від Вашингтону.

Як каже Ялі, партнерство України з Китаєм має свої вигоди на фоні Європи та США: передусім це стосується простішого кредитування боротьби з корупцією і відсутності суворих вимог щодо трансформації політичної системи. «Для Китаю, який є головним конкурентом США в боротьбі за світове лідерство, Україна цікава з багатьох аспектів: військово-технічного, логістичного, аграрного», - зазначає експерт.

Отже, ведучий бачить передумови для співпраці з Китаєм, але й попереджає: «Якщо подивитися на розподіл їхніх інвестицій по регіонах, то чим більш корумпована країна, тим більше там китайських інвестицій».

На його думку, заяви влади про зміну курсу на Китай мають насправді іншу мету: так вона намагається не допустити перезавантаження російсько-американських відносин за рахунок України. Тобто, каже Ялі, заява про партнерство з Китаєм була погрозою, адресованою Вашингтону, аби той нарешті визначився із датою візиту президента України. Окрім цього, він вважає, що Китай і надалі залишиться аргументом, який можна буде використати на переговорах і щодо Донбасу, і щодо співпраці та допомоги від Сполучених Штатів.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Ялі сказав, що Вашингтон сприйме заяву про партнерство з Китаєм як шантаж.

Також Знай.ua писав про те, що Ялі розповів про майбутню зустріч Зеленського з Байденом.