У програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» дипломат та колишній перший заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий висловив свою думку щодо різкої риторики президента Зеленського та змін у його зовнішньополітичному курсі.

На думку Чалого, перевагами Зеленського є креативність і щирість, а відтак він і дозволив собі ставити прямі питання, виходячи за рамки дипломатії. «Це був певний ризик, але в його становищі це було абсолютно правильно рішення», - каже експерт.

Він пояснює, що поради традиційних дипломатів щодо НАТО, ЄС, ПДЧ завели Зеленського насправді у безвихідне становище. А відтак, пояснює Чалий, президент почав шукати нові форми зовнішньої політики. «І коли президент зрозумів, що цього немає, він інтуїтивно почав шукати вихід з цього становища», - констатує він.

Загалом дипломат вважає ці зміни у зовнішній політиці успішними і додає, що Україні прийшов час заговорити про свої прагматичні інтереси прямо, аби досягти результату. У цьому контексті, каже він, варто звернути увагу на Німеччину: «Які б не були розмови про цінності, але зрештою перемагають прагматичні національні, часто пов'язані з економікою, інтереси».

Він додає, що Зеленського багато критикували за надто жорстку риторику, але він радить подивитися на результат. «В результаті він був почутий, він отримав можливість контактувати і з Меркель, і буде мати можливість контактувати з Байденом», - підкреслює Чалий. Також, зазначає він, президент може пригальмувати домовленості Сполучених Штатів і Німеччини.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Отже, констатує дипломат, Україна поставила свою запитову позицію, ставки підняті, але що далі? Він зазначає, що або Зеленський поверне м’яку риторику, або продовжить жорстку і цим зіпсує домовленість.

Як повідомляв Знай.ua, Чалий розповів, що Україна шукає своє місце в новому світовому ландшафті.

Також Знай.ua писав про те, що Чалий розповів про підписання Будапештського меморандуму.