Український дипломат і чиновник Олександр Чалий у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» розповів про підписання Будапештського меморандуму.

«Сполучені Штати тут виступили локомотивом, а Російська Федерація йшла у фарватері за ними. Тобто вона теж на цьому наполягала, але ключову роль в примусі до прийняття такого рішення грали Сполучені Штати», - каже дипломат.

За його словами, американська позиція була дуже жорсткою.

«Це було чітке розуміння і чіткий ультиматум, що якщо виконавча влада почне декларувати підхід, що ми не відмовляємося від ядерної зброї і ми не будемо приєднуватися до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї... Це йшло в пакеті про визнання України як незалежної держави після оголошення незалежності», - сказав Чалий.

Водночас він зазначив, що Україна не могла залишити ядерну зброю.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

«Коли сьогодні говорять, можливо було залишити ядерну зброю або неможливо... Ми не беремо технологічний аспект. Україна на той момент в силу різних причин – і соціально-економічних, і технологічних, і просто причин здорового глузду – не мала шансів залишити за собою ядерну зброю», - заявив чиновник.

Чалий підкреслив, що нині питання про вивезення тактичних ядерних боєголовок з території України досі залишається найбільшою таємницею 90-тих.

«Ви ніде не знайдете, так би мовити, опису, як взагалі воно було вивезено з території України, хто прийняв рішення, і хто дав допуск про те, що воно було вивезено. Як мені видається, воно було вивезено за наказом з Москви, причому цей наказ ні з ким реально не узгоджувався в Україні. А якщо з кимось і узгоджувався, то той, хто це узгодив, узгодив це напевно так: «Вивозьте, але ми вам дозволу жодного не давали», - резюмував він.

Як повідомляв Знай.uа, експерт проаналізував можливість виходу України з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Також Знай.uа писав, що Мусієнко розповів, де можна взяти гроші на ядерну зброю.