Журналістка Любов Завальнюк у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла, що таке страховий стаж, яким замінили трудовий стаж, а також пояснила, як при його нестачі можна «купити» кілька років у держави.

«Йти на пенсію в Україні стає все складніше, адже щороку для пенсії за віком потрібно все більше страхового стажу», - заявила Завальнюк.

За її словами, українці, які отримують пенсію, і ті, кого це ще чекає, стикаються з однією і тією ж проблемою - підрахунок страхового стажу. При цьому, зазначає журналістка, дізнатися його розмір нескладно - достатньо зареєструватися на спеціальному сайті від ПФУ, а ось довести всі місяці і роки трудового шляху - завдання складніше.

«У 2020 році для призначення пенсії по досягненню 60 років потрібно не менше 27 років стажу, в наступному році потрібно буде 28 років, тоді як у 2017-му мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію був 15. І часто виходить, що піти на заслужений відпочинок українцеві не дозволяє брак страхових років, а то і мізерних місяців», - стверджує Завальнюк.

Журналістка розповіла, що держава пропонує українцям рішення - докупити страховий стаж, для цього потрібно укласти договір про добровільну участь у системі державного пенсійного страхування. Завальнюк зазначила, що це робиться в податковій службі.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

«Вартість покупки розраховують за формулою Стаж = ЄСВ * Коефіцієнт * Кількість місяців. Розмір коефіцієнта залежить від кількості років, які хоче придбати майбутній пенсіонер: 1 рік = 2; 2 роки = 1.8; 3 роки = 1.6; 4 роки = 1.4; 5 років = 1.2», - розповіла Завальнюк.

За її словами, на сьогодні сума такого внеску становить 1320 грн на місяць, тобто 22% від мінімальної зарплати по Україні. При цьому, додала журналістка, мінімальна зарплата в Україні стає дедалі більшою, а значить, і сума внеску буде збільшуватися.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Павловський назвав прийнятну суму прожиткового мінімуму.

Нагадаємо, для Знай.ua Завальнюк заявила, що близько 80% українців похилого віку живуть за межею бідності.