Китай набуває все більшого значення не тільки для України, але і для всього світу. Чого слід чекати від цієї тенденції? Ситуацію у програмі «Суб'єктивно з Янікою Мерило» коментує економічний експерт Сергій Фурса.

«У Китаю за плечима тридцять років економічного зростання. Він забезпечувався зовсім не геніальністю китайських комуністів, хоча серед них були вельми компетентні керівники. Просто в країні було півтора мільярда голодного населення, готового працювати без відпусток по дев'ять годин шість днів на тиждень. На тлі цієї ситуації Китай зараз піднявся дуже сильно. Зараз він вже сперечається з американцями за гегемонію, і в рамках цієї суперечки Україна стала новою метою. Китай, на відміну від країн Заходу, не вимагає від нас реформ. Він просто говорить: у нас є гроші, беріть їх в кредит, але найняти на них ви зможете тільки китайську компанію з китайськими робітниками. Кошторис теж буде контролювати китайська програма», - розповідає експерт.

На його думку, для України співпраця з Китаєм несе великий ризик.

«США підтримують Україну в протистоянні з РФ, а ми раптом починаємо загравати з їхнім стратегічним супротивником. У цю гру можна було б пограти, якби не було російської агресії. Свого часу Югославія так і робила. Але зараз це занадто небезпечно», - вважає Сергій Фурса.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше політичний експерт Андрій Бодров зазначив безперспективність спроб шантажувати США дружбою з Китаєм.

Також Знай.ua повідомив, що політолог Максим Ялі прокоментував перспективи такої дружби.