Політолог Олексій Якубін в ефірі програми "Що далі" з Вікторією Панченко на каналі "Знай24" розповів, в чому різниця між транзитною і транспортною державою, і якою є Україна.

"Китаю ми могли б бути цікаві, як транзитна держава. У Китаю є інтереси в Європі, в контексті транзитних держав. Наприклад, деякі країни активно це використовують, наприклад, Сербія, подивіться, як вона використовує, Угорщина, зрештою. Але у нас є у самих з цим проблема. Останнім часом наш транзитний потенціал знижується. Більш того, ми це навіть бачимо за останнім statement Німеччини і США з приводу того, що буде з нашою трубою", - сказав Олексій Якубін.

Він зазначив, що через конфлікти транзитний потенціал України буде знижуватися, тому потрібно подумати над його поверненням.

"Є різниця між транзитом та транспортом. Я ось колись виступав в Брюсселі, на конференції, присвяченій енергетиці. І вони дуже чітко проводять цю різницю. Наприклад, якщо ми навіть говоримо про газ або енергоресурси, вони вважають, що Україна, по суті, зараз транзитна держава. Це та, що суб'єктна держава. Яке контролює потоки через свою територію. А транспортна — це просто держава, де інші держави контролюють потоки через території конкретної держави. Мені здається, що ми, частково, тут поступово перетворюємося на транспортну державу", - додав Якубін.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Сергій Шахов заявив, що Україна повинна домогтися від Заходу надійних гарантій безпеки після запуску "Північного потоку-2".

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Трюхан заявив, що Україні треба позбавлятися від залежності, не тільки від труби, але і від Росії.