На початку незалежності в державі реалізувалася деідеологізована політика, що потім було закріплено в Конституції України. Про це розповів у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» суддя Конституційного Суду у відставці, державний і громадський діяч, перший Генеральний прокурор України Віктор Шишкін.

«Там малось на увазі, що в нас немає однієї якоїсь ідеології, але малась на увазі партійна ідеологія. Тобто недомислення при написанні цієї норми притягнуло, що в нас взагалі ніякої ідеології нема, ідеології державницької нема», - зазначає він.

Водночас досвід інших держав свідчить, наскільки важливо мати послідовну державну ідеологію.

«Взяти, наприклад, сусідню Румунію. З моменту появи цієї держави в другій половині ХІХ сторіччя під назвою Румунія державна ідеологія стосувалася так званої Великої Румунії. Цей дороговказ пройшов через монархічну Румунію, потім через диктаторську Румунію та соціалістичну Румунію Чаушеску, і сьогодні вона існує в ліберальній республіканській Румунії. Державницька ідеологія, що Романія – це держава, пройшла через всі протилежні ідеології», - аналізує правознавець.

Він констатує, що українці такого досвіду не мають.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

«У нас, на превеликий жаль, не виховували людей в розумінні державності. Не було державної політики ні в Кравчука, ні тим паче в Кучми. Ющенко щось трохи намагався, але крізь призму історії. Але це не було доведено до логічного завершення. А потім настав регрес: Янукович, Порошенко», - продовжує Шишкін.

Повернення Януковича у велику владу – це прямий наслідок неефективності і чвар у помаранчевому таборі, каже ведучий.

«Помаранчевий табір повинен був об’єднатися однією ідеологією під назвою «державотворення». Чому Сталін розігнав польську компартію разом із Комінтерном? Бо поляки говорили: «Ми спочатку поляки, а потім – комуністи», - підкреслює Шишкін.

Як повідомляв Знай.ua, Зеленський підписав указ, який пов'язаний з подвійним громадянством - заховати другий паспорт не зможе ніхто.

Також Знай.uа писав, що Конституція – це свідоцтво про народження державного утворення, - Шишкін.