У своєму блозі «Толчок» футуролог Олексій Толкачов розмірковував про проблеми в колективній психології українців, через які ми не можемо повноцінно розвивати самостійну державу. Однією з таких проблем експерт називає комплекс неповноцінності.

«Саме психологічні проблеми українського суспільства визначають нашу реальність. Поки ми самі не змінимося, ні демократія, ні реформи, ні вибори Україні не допоможуть», - заявив Толкачов.

Він зазначив, що багато років порівнював індивідуальну та колективну психологію, і з упевненістю може заявити, що головні проблеми України – не на поверхні, справа не в кривих законах або в корупції. На думку Толкачова, справжній корінь проблем криється в колективній психології суспільства.

«Проблема перша - комплекс неповноцінності. З дитячих років українцям втовкмачують в голову комплекс неповноцінності. Що ми маленькі, слабенькі, нічого у нас немає. Й це відбувається вже майже тисячу років», - каже Толкачов.

За його словами, ще з часів Київської Русі ми визнали свою нездатність облаштувати власні землі, тому закликали варягів прийти і навести лад. Так і після Революції гідності, зазначив Толкачов, ми з легкістю запрошували іноземців в уряд і на державні посади, розписуючись у власній неспроможності.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Невіра у власні сили, занижена самооцінка століттями не давала українцям можливості реалізувати власну стратегію, покластися на себе. З давніх-давен, воюючи з поляками, ми брали в союзники кримського хана, з яким пізніше теж воювали, заручившись підтримкою Москви», - розповів футуролог.

За словами Толкачова, зараз відбувається так само: українське суспільство не мислить свого майбутнього без потужних союзників, будь то міцне плече МВФ або НАТО, ЄС або Москви. Нам комфортно пересуватися, постійно спираючись на милиці, адже ми увірували в те, що самі ми встояти не можемо, заявив він.

Раніше для Знай.ua Толкачов розповів, що у нас люблять вимірювати успіх в матеріальному достатку.

Як повідомляв Знай.ua, Міхєєв заявив, що, потрапляючи у владу, люди створюють середовище, яке породжує тотальну недовіру.