Що може зробити Україна в нинішній ситуації, коли вона втрачає своє значення як міжнародного транзитера газу? Свої міркування з цього приводу у програмі «Романенко. Бесіди» висловлює економіст, аналітик інституту GROUFORD Віктор Скаршевський.

«Потрібно розвивати та модернізувати національну газотранспортну систему. Зараз з цим справа йде дуже погано. Наприклад, у 2020 році відповідні роботи були профінансовані лише на 37 відсотків. Проводити таку модернізацію нам не заважає ніхто, крім нас самих, а починати її слід було вже давно. Крім того, Україна повинна збільшувати видобуток газу. Цю мантру повторюють постійно, але насправді після затвердження програми «Україна-2020» видобуток газу впав. З 2017 року його обсяг тільки зменшується. А швидко поміняти мінус на плюс неможливо, тому що між збільшенням інвестицій і зростанням газовидобутку має пройти в кращому випадку 5-7 років», - зазначає експерт.

За його словами, без збільшення власного газовидобутку Україна не зможе заповнити свою ГТС.

«Фахівці кажуть: якщо обсяг транзиту газу складе менше ніж 30 мільярдів кубометрів, його не можна буде доставляти споживачам. А при обсязі 15-20 мільярдів цей транзит стане збитковим: Україні доведеться доплачувати за нього», - каже Віктор Скаршевський.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше політолог Максим Ялі розповів про наслідки запуску «Північного потоку-2» для України.

Також Знай.ua повідомляв, що, на думку економіста Юрія Атаманюка, Україна злізла з газової голки.