Зростання ціни на газ призведе до подорожчання маси інших товарів вже у вересні. Так сказав економіст Юрій Атаманюк у своєму блозі.

Атаманюк зазначає, що, з одного боку, Україні вдалося злізти з «газової голки», з іншого, - нічим хорошим це не закінчиться. Принагідно він нагадує, що ще у 2007 році через українську ГТС проходило 137 млрд м3 газу, а сьогодні – близько 40 млрд. «Ці гроші пішли на Турецький потік, газопровід через Білорусь і на Північний потік-2 – пішли від нас ці гроші», - констатує експерт.

За його словами, у всьому світі ціна на газ зросла, а ЄС як ключовий споживач газу зараз відновлює свою економіку після пандемії. Вже у вересні, каже Атаманюк, можна чекати наслідків нових платіжок на газ – інфляцію. «Банально все, куди входить вартість газу в собівартість, наприклад, шматок хліба, подорожчає», - підкреслює економіст.

Також він коментує ситуацію з ТЕЦ, що працюють на вугіллі і впливають на вартість газу: у Європі їх закривають, а в Україні – вони прекрасно працюють, хоч є й атомна енергетика. Все це, підкреслює Атаманюк, впливає на рівень забрудненості. «За забрудненістю повітря ми нарівні з Гуанчжоу», - стверджує він і додає, що зараз в Україні без заводів повітря більш забруднене, аніж раніше з ними.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Атаманюк розповів, як міністр фінансів обмовився про мінімальну зарплату в 7.700 грн.

Також Знай.ua писав про те, що Атаманюк розповів, як влада переклала відповідальність за формування тарифних цін на місцеву владу.