Зовнішньополітичної доктрини в України немає, а саміт в Батумі відкрив черговий том нашої зовнішньої політики, в якій дуже багато невідомих. Про це в програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» розповів експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса.

«Останні три місяці показали, що зовнішня політика України перебуває в глухому куті. Якщо раніше ми тільки здогадувалися, то тепер я можу констатувати, що так, це глухий кут, причому видно, що тріщать кілька напрямків відразу. Сказати, що це дивно і раптово - ні. Про це говорили раніше українські експерти протягом трьох останніх років, починаючи від відносин з Молдовою, стосунки з якою у нас знаходяться в глухому куті вже багато років», - каже він.

Тільки зараз з'явилася можливість їх поліпшити після обрання Майї Санду президентом республіки Молдова і дострокових парламентських виборів, які пройшли в липні, зазначає Куса.

«Батумський саміт став початком, коли стали вимальовуватися наші проблеми в зовнішній політиці. Мало того, що він сам по собі був, чесно кажучи, порожнім в плані ідей і концептів, які були там озвучені і потім увійшли в Батумську декларацію. Нічого нового. Видно, що робота в рамках Східного партнерства не сильно просувається. Ідеї ​​лишились на рівні десятирічної давності», - вказує експерт.

«Це засідання асоційованого тріо: Молдова, Грузія, Україна, за великим рахунком, якихось нових смислів не відкриває ні для нашої євроінтеграції, ні для в цілому спроби сформувати малий тристоронній альянс у регіоні. Це могла б бути задача, яку могли ставити в рамках цього асоційованого тріо», - робить висновок Куса.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Знай.ua повідомляв, що Україні, на думку політолога Бондаренка, пора провести аудит власних сил для того, щоб зрозуміти, що ми можемо.

Раніше Знай.ua повідомляв зі слів Мусієнка, що Меркель і сама розуміє, що формула Штайнмаєра не буде імплементована в українське законодавство.