Економічний експерт, приватний підприємець Святослав Дубина у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» висловився про міжнародних експертів у комісіях з відбору суддів.

«Якщо чесно, трохи ображає, що ми такі незрілі люди, що зараз ВККС теж прийняли рішення – три особи від міжнародних спостерігачів, так скажімо… І вони мають право вето. Це ми фактично розписалися, що ми не здатні. Мене особисто це ображає», - каже експерт.

На його думку, якщо Україна надає міжнародним експертам у складі комісії певні повноваження, то вони мають брати на себе відповідальність за свої рішення.

«У конкурсній комісії мають бути представники тих акторів, які дотичні до цієї служби. Тобто якщо є в процесі розслідування адвокати, значить, має бути делегований представник адвокатів. Їм працювати з ним! Якщо зовсім стороння особа потрапляє в комісію – ну, вийшло, не вийшло… А якщо це твоя професія і тобі далі з цим працювати, ти будеш розуміти, що мало того, що ти береш на себе відповідальність – твої колеги на тебе дивляться і ти будеш потім відповідальний, а кого ж ви обрали», - сказав Дубина.

Він зазначив, що Україні, звичайно, варто вивчати досвід інших країн, проте потрібно будувати щось своє.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

«Конкурсні комісії були повністю знівельовані політиками. Жодної незалежної конкурсної комісії від політиків не було. Формула спрацювала, що політики зняли з себе відповідальність, але вони не надали відповідальності тим людям, які ввійшли в конкурсні комісії», - стверджує експерт.

Дубина вважає, що народ, який за Конституцією є джерелом влади, має брати активнішу участь у формуванні органів державної влади, і таким чином брати на себе відповідальність.

«Щоб була сильна держава – має бути сильне громадянське суспільство. А для цього треба йому надавати можливість і залучати людей до більш активної громадянської позиції. Я вважаю, що у нас хоч і не дуже зріле суспільство, але достатньо людей зрілих, які пройшли досвід теоретичний якийсь і практичний досвід, і розуміння глобальних процесів, які відбуваються. Може, у нас не з’явиться Лі Куан Ю або де Голль… Але я вірю, що у нас може з’явитися колективна сила, яка почне діяти і рухатися», - заявив він.

Як повідомляв Знай.uа, Соколовська розповіла, якою буде риторика на зустрічі Байдена з Зеленським.

Також Знай.uа писав, що Якубін пояснив, чому США передали українські питання Німеччині.