Після розпаду СРСР українську економіку потрібно було переорієнтувати з планового типу на ринковий. Про те, як це відбувалося, у програмі Євгена Рибчинського «Ще не вмерла» розповів доктор економічних наук, академік Академії економічних наук, екс-віце-прем’єр міністр – міністр економіки України, народний депутат 6-го скликання Володимир Лановий.

«Треба було дивитися на досвід інших країн. Наприклад, Чехія домовляється з «Фольксвагеном», той поставляє двигуни на автомобілі, які назвали «Шкодою». Всі інші елементи робить сама Чехія, і «Шкода» зараз на четвертому – п’ятому місці в Європі по кількості продажів», - каже він.

«Тут у Києві була делегація, я їм показував наші автомобільні заводи, де вони б мали розміститися. Керівники «Фіат» мені говорили: «Ми хочемо замовити «Мотор Січі» коробку передач. Це найскладніша частина автомобіля, але у вас такий інженерний рівень, що вони зроблять і будуть нам поставляти». Вони хотіли розгорнути автобусний завод у Львові. Але ж корупція, оці директори, оці їхні інтереси», - пояснює ситуацію ексміністр.

Тодішні суспільні настрої він описує так:

«Вони розуміли, що їх викинуть з історії, і хотіли побільше загребти і кудись виїхати. Зараз їх немає. Оці міністри, які працювали в Кучми – їх у Києві і в Україні немає. Вони за кордоном, мільйонів до кінця життя вистачить. Але головне – вони зупинили заводи», - розповідає Лановий.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Раніше Знай.uа повідомляв, що Ялі розповів про українську економіку між спалахами коронавірусу.

Також Знай.uа повідомляв, що Уряд перерахував ціну на бензин на кінець липня за формулою "Роттердам+".