Економіст Юрій Атаманюк у своєму блозі розповів, наскільки вигідний Північний потік-2 Європі. На думку експерта, таким чином Європа забезпечила собі незалежність від української ГТС, в стабільності якої вони не були впевнені через війну.

«Ми втрачаємо повну суб'єктність, тому що ми були дуже цікаві для Європи, і активність Меркель і Макрона була викликана тим, що ми були власниками труби, по якій йшло життєзабезпечення. Ми тримали в руках пуповину: не дай Бог якийсь теракт, перекривається цей газопровід – в Європі починається колапс в опалювальному сезоні», - зазначив Атаманюк.

За словами експерта, сильний інтерес до України з боку Заходу був викликаний тим, що через нашу країну йшов транзит газу, від якого залежала Європа. Як зазначив Атаманюк, у Європи не було альтернативного газопроводу крім українського.

«Зупинка заводів і підприємств це реально техногенна глобальна катастрофа в Європі, до якої вони не готові. Вони це відрегулювали – у них немає такого мотиву. Їхня життєдіяльність забезпечена», - підкреслив експерт.

На думку економіста, Північним потоком-2 Європа собі забезпечила стабільність в цьому питанні, тому що тепер дестабілізація ситуації в Україні ніяк не може вплинути на транзит газу в Європу.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

«У всіх відношеннях вони виграли, а ми, на жаль, дуже сильно програли», - сказав Атаманюк.

Як повідомляв Знай.ua, Атаманюк заявив, що головна проблема – війна на Донбасі.

Також Знай.ua повідомляв, що Атаманюк розповів, як міністр фінансів обмовився про мінімальну зарплату в 7.700 грн.