Тільки-но ставши незалежною, Україна вже не скористалася можливостями стрімкого розвитку власної економіки. Так сказав доктор економічних наук, академік Академії економічних наук, ексвіцепрем’єр міністр – міністр економіки України, народний депутат 6-го скликання Володимир Лановий у програмі Євгена Рибчинського «Ще не вмерла».

Спершу Лановий розповідає, у якому стані була економіка України раніше: найбільше розвивалося машинобудування та легка промисловість. Детальніше він зупиняється на машинобудуванні. «Машинобудування, в основному, працювало на військово-промисловий комплекс. Майже весь Київ, Харків, танки випускали там, де називалося «тракторний завод». Ну, і для космосу, звичайно», - розповідає академік.

Водночас все в СРСР, зазначає він, відбувалося через Москву, це стосується і закупівлі продукції, і підпорядкування міністерств. Зокрема Лановий згадує, як йому, працюючи в електронній промисловості, доводилося їхати в Держплан і в міністерство задля вирішення певних питань.

Тим не менш, Рибчинський підкреслює, що Україні досі не вдалося перейти на нормальний ринок. Гість програми пояснює, що, окрім розвиненого машинобудування та легкої промисловості, було ще сільське господарство і переробка – їм потрібні були ринки. «Треба було розібратися на фаховому рівні. Наприклад, підприємство електронної промисловості «Кристал квазар», або Корольова. Яку продукцію вони випускають? Хто може в них купити?», - каже академік.

Тобто, підкреслює він, самі директори мали зайнятися питанням експорту, а ще краще – потрібно було найняти спеціальних менеджерів для пошуків нових ринків. «Не через Москву, а напряму», - зазначає Лановий.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Аби не бути голослівним, експерт розповідає, як особисто до нього звертався «Дженерал моторс», як він показував делегації в Києві українські автомобільні заводи. «Автомобілісти «Фіату» мені говорили: «Ми хочемо замовити «Мотор Січі» коробку передач», - згадує Лановий.

Як повідомляв Знай.ua, Лановий розповів, як починалася бідність України.

Також Знай.ua писав про те, що Корновенко порадив Україні дотримуватися збалансованої політики.