Як сталося, що Україна з потужним економічним і соціальним потенціалом перетворилась на найбіднішу країну Європи? Відповідь на це запитання у програмі Євгена Рибчинського «Ще не вмерла» дає доктор економічних наук, академік Академії економічних наук, екс-віце-прем’єр міністр – міністр економіки України, народний депутат України 6-го скликання Володимир Лановий.

«Керівництво держави не змогло забезпечити фінансову стабільність, - каже він. – У 1993 році була гіперінфляція, стократно зростали ціни – в середньому у два – три рази за місяць. Нагадаю, що у 1992 році був переобраний уряд після відставки попереднього уряду. Прийшов Кучма, який привів червоних директорів. У них була своя команда, вони один одного підштовхували».

Лановий зазначає, що справа стосувалась відповідальності президента.

«Кравчук мав твердо стояти на певних позиціях, на певних принципах. Якщо ти сказав, що підприємства треба перебудовувати, нехай працюють на ринках, нехай заробляють гроші, нехай економлять – то це одне. А якщо ти хочеш прислуговувати червоним директорам, як я спостерігав – він на зустрічах з ними запевняв, прислуговував і так далі», - пояснює він.

«Директори вимагали кредитів від Центрального банку. Це люди старої епохи, які у держави брали кредити. При Радянському Союзі було три банки: соціальний, заощаджувальний і Промінвест. Це фактично від держави були кредити, скільки треба – стільки й давали. Хоча не просто так. Директора, який дуже багато хотів, просто знімали, по шапці давали. І от, коли ми отримали незалежність, директори вишикувались і кажуть: «Давайте нам кредити!», - згадує ексміністр.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Кредит у Китаю вже брав Янукович, і після цього у нього почалися проблеми, - Томенко.