У новому відеоблозі «Чесний погляд на економіку» експерт і економіст Олексій Кущ розповів, що проєкт «Північний потік-2» виник після провалу проєкту «Південний потік».

«Основна причина події полягає в тому, що наша ірраціональність або інфантильна політика, яка тривала останні сім років і проводилася нашою владою замість політики раціональності і практицизму, створила той капкан, в який ми всі і потрапили. Тому що втрата нашого транзитного потенціалу - це не просто втрата транзитної ренти в розмірі 3 мільярдів доларів, які ми щорічно отримували», - повідомив він.

Кущ сказав, що втрата транзиту матиме для нас серйозні економічні і політичні наслідки, тому помилки роблять люди, які знаходяться при владі, а розплачуються за ці помилки всі громадяни країни. Насправді позиція європейців не є якоюсь егоїстичною або антиукраїнською, вважає він, а зумовленість проблеми «Північного потоку-2» виникла всього кілька років тому.

«І якщо повернутися у 2014 рік, то тоді ще про «Північний потік-2» практично ніхто не говорив, але натомість на слуху був інший газотранспортний проєкт «Південний потік», який повинен був піти в обхід України по дну Чорного моря і, відповідно, з цим проєктом південним європейським газовим хабом повинна була стати Болгарія. Але у 2014 році сталася анексія Криму та війна на Донбасі. Європа проявила солідарність з Україною і заблокувала будівництво газотранспортного проєкту «Південний потік», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Упустив Дантес і впіймав Кацурін: найвідвертіші і не зовсім чесні фото Наді Дорофєєвої Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Бізяєва, що ніякого повороту до Китаю зараз немає.

Також раніше для Знай.ua Бізяєв називав два сценарії для України після добудови Північного потоку-2.