У новому відеоблозі «Чесний погляд на економіку» експерт і економіст Олексій Кущ розповів про інфантильну зовнішню політику української влади в зв'язку з можливою втратою транзиту газу.

«Україна дала певні козирі проти себе, які використала Німеччина в нинішній угоді з Америкою, якщо ми подивимося, що там прописано, то побачимо якісь ефемерні розмиті зобов'язання щодо підтримки України в зв'язку з запуском «Північного потоку-2». З чітких кількісних параметрів допомоги, які там зафіксовані щодо нашої країни», - сказав він.

Кущ розповів, що це близько 200 мільйонів євро на підтримку нашого енергоринку, мільярд доларів на енергоефективність у вигляді якогось поки незрозумілого фонду, який невідомо ким буде наповнюватися і як використовуватися, і 70 мільйонів євро це особиста програма спецпредставників Німеччини в Україні, які реалізовуватимуть тут якісь проєкти.

«Насправді, це копійчані суми, про які навіть не варто говорити. Суми компенсації, прописані в договорі, не замінять нам 3 мільярдів доларів щорічних втрат, які ми можемо понести, якщо транзит по нашій території буде припинено. Ми перш за все акцентували, що будівництво «Північного потоку -2» розв'яже Росії руки в плані агресії проти України, але це були чисті фантазії наших чиновників, тому що якби Росія почала повномасштабну війну проти України, то Європа мала би реагувати досить жорстко з блокуванням закупівель всіх енергоресурсів в Росії», - підкреслив він.

Кущ сказав, що в такому випадку немає різниці по якому газопроводу не піде російський газ в Європу.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

«А українська влада повинна була заявити про механізми компенсації у зв'язку з втратою транзиту і порушенням наших інтересів європейськими партнерами, але наші представники так і не сформулювали ніяких чітких механізмів, тому німці скористалися нашою інфантильністю і підписали свій договір з Америкою», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Романенка, що США зробили Німеччини поступок у вигляді Північного потоку-2.

Також раніше для Знай.ua Шахов розповідав, що Україна повинна домогтися від Заходу надійних гарантій безпеки після запуску "Північного потоку-2".