У своєму блозі «Історичні хроніки» політолог Руслан Бізяєв розповів про результати Першої світової війни і про становище деяких країн на міжнародній арені після її закінчення.

«Навіть через понад сто років причини виникнення Першої світової війни залишаються не з'ясованими. У істориків немає єдиної версії, що дає відповіді на всі питання. Ну ось виникла - і все», - зазначив Бізяєв.

Натомість, каже політолог, результати відомі добре: формально війну виграла Британська Імперія, додавши до своєї корони відібрані у німців і турків нові території, а британський флот знову довів живучість доктрини адмірала Мехена - хто володіє морем, той володіє світом.

«Правда в метушні святкування британці якось не помітили маленький нюанс - на ринок розореної Європи ринули спочатку американські товари, а слідом за ними стали заходити і великі американські корпорації. Слабких топчуть, з сильними домовляються. Англійці вирішили, що можна домовитися. Вони ще дуже про це пошкодують. Двадцять вісім років по тому», - розповів Бізяєв.

За його словами, завдяки Версальського миру на карті Європи виникла відразу кілька нових держав: Чехословаччина, Польща, Королівство Югославія, прибалтійські лімітрофи. Це був санітарний кордон проти виниклого на уламках Російської Імперії «криваво-червоного Чудовиська», додав Бізяєв.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

«А ось Німеччина була принижена. Саме принижена. Показово. Вона не тільки позбулася всіх колоній, армії, флоту Відкритого моря, який в Ютландському бою дав англійцям привід гарненько задуматися про свої претензії на панування в море, а й свого промислового серця – Рура і Саара. Додатково до всього на Німеччину були накладені жахливі репарації», - розповів політолог.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Бізяєв розповів про підписання Пакту Молотова-Ріббентропа і відношенні між СРСР і Польщею.

Нагадаємо, для Знай.ua Харебін заявив, що Путін у своїй статті оперує категоріями XVII століття.