В ефірі програми «Юристи відповідають» адвокат з нерухомості юридичної компанії «Наказ» Наталія Чацкіс розповіла, що обов'язково потрібно включити в договір купівлі-продажу новобудови, а також пояснила, в яких випадках можна стягнути із забудовника компенсацію за затримку термінів.

За її словами, дуже часто умови договору з забудовником прописані досить розмито, наприклад з вживанням термінів «орієнтовні строки» або «заплановане закінчення будівництва». Через такі формулювання, каже Чацкіс, потім складно довести порушення термінів в суді.

«Тому потрібно читати договір. Там повинно бути конкретно вказано, коли буде введення в експлуатацію, в який період після цього вам будуть передавати квартиру, реєструвати її на вас. І якщо там вказані чітко ці терміни, але все-таки вони порушуються, дуже бажано, щоб в договорі були прописані штрафні санкції для забудовника», - вважає адвокат.

Вона зазначила, що якщо забудовник не встигає вчасно виконати свої зобов'язання, то найчастіше в договорах штрафних санкцій немає. Тому юристка порадила при підписанні договорів купівлі-продажу та перед оплатою обговорити це питання з другою стороною і включити в договір санкції. Тоді при порушенні забудовником строків, інвестор може вирішувати – чекати і отримати компенсацію, або якщо він не готовий чекати закінчення будівництва, йти до суду і розривати договір.

«Тут є теж різні варіанти, як діяти. Можна просто розривати договір і вимагати повернути свої гроші, але це повинно бути прописано за умовами договору, або ви можете скористатися переуступкою, що частіше використовується. Тобто перепродати свої права на квартиру комусь іншому і забрати свої гроші, а хтось інший буде чекати цю квартиру», - каже Чацкіс.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

При цьому вона зазначила, що навіть якщо новобудова проблемна, все одно знаходяться покупці, які готові чекати квартири. Юристка додала, що вони, звичайно ж, купують такі об'єкти значно дешевше.

Раніше Знай.ua повідомляв, що українців можуть виселяти з аварійних будинків без згоди.

Також Знай.ua писав про те, що адвокат розповів, чи працює автоматизована система стягнення боргів.