Журналістка Любов Завальнюк у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла, на які норми законодавчих актів варто звернути увагу працівникам пенсійного віку, щоб захистити себе в разі спроби незаконного звільнення.

Вона розповіла, що багато роботодавців замислюються, як звільнити працівника, який досяг пенсійного віку, але не хоче добровільно звільнятися.

«Законодавчо у нього є багато важелів впливу на дану ситуацію. У свою чергу і пенсіонери повинні бути напоготові і знати, на що вони мають право, згідно із законом», - вважає Завальнюк.

Журналістка нагадала, що в таких ситуаціях потрібно пам'ятати про норми Конституції і КЗпП, зокрема про те, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя тією працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

«Якщо працівник підприємця досяг пенсійного віку, то це зовсім не означає, що з ним повинен бути розірваний трудовий договір. Проаналізуємо норми КЗпП, якими регулюються підстави для припинення трудового договору, і якщо в ній не буде підстав для розірвання договору з працівником-пенсіонером, то доведеться чекати, коли працівник на це зважиться сам», - заявила Завальнюк.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Так, вона роз'яснила, що трудовий договір може бути розірваний за ініціативою підприємця в наступних випадках: при змінах в організації виробництва і праці, при виявленні невідповідності працівника займаній посаді, при систематичному невиконанні працівником без поважних причин обов'язків, при прогулі, відсутності на роботі протягом більш як чотирьох місяців підряд, відновленні на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу, при появі на роботі в нетверезому вигляді або в стані наркотичного або токсичного сп'яніння, вчиненні на робочому місці крадіжки.

«Відповідно до міжнародних норм регулювання праці, звільнення за віковою ознакою вважається дискримінацією у сфері праці. Якщо є якась підстава, яка є законною, і підприємець може ним скористатися, то саме той підпункт конкретної статті він і повинен вказати в трудовому договорі як підставу для його розірвання. В іншому випадку підприємець не може на законних підставах звільнити працівника тільки тому, що той досяг пенсійного віку», - підсумувала Завальнюк.

Як повідомляв Знай.ua, Завальнюк заявила, що деяких пенсіонерів можуть позбавити державних виплат.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Завальнюк розповіла, чи чекати українцям підвищення тарифів на електроенергію.