Коли мрія стає ціллю, а потреби зменшуються, народ помирає. Так сказав політолог, анархіст Михайло Чаплига у своєму блозі «Чаплига. Без питань».

На думку експерта, українці є певною мірою нацією «втікачів». «Сумна сага про правду життя «втікачів» від себе, з країни або в село», - міркує він. Чаплига пояснює, що люди постійно хочуть кудись втекти: чи то за місто, чи то за кордон, чи займаються «дауншифтінгом». Інше питання, каже він, від чого українці тікають – від себе, неможливості керувати країною і взяти відповідальність за це на себе.

Далі політолог пояснює залежність понять мрії, цілі і потреб. «Мрія не матеріальна, у неї немає меж, її неможливо звужувати», - підкреслює він. Але, коли мрія матеріалізується, підкреслює експерт, вона стає ціллю, а вона вже підвладна матеріальним законам.

За його словами, у такому разі людина може звузити коло своїх матеріальних потреб. «А наші потреби визначають наше прагнення і спосіб життя», - додає він. Чаплига підсумовує, що народ помирає, коли мрія стає ціллю, а потреби зменшуються. Аби не бути голослівним, у приклад він наводить ланцюжок такого звуження: від яхти до машини, а потім до ремонту чи банально нового декору – потреби дрібніють.

Чаплига переконаний, що кожен народ має мрію і її потрібно плекати, інакше він починає тікати туди, де може втілити свою матеріальну ціль. «Потреби – ось ключ до процвітання, зростання потреб рухає народами, зростає у тих, у кого є мрія без фізичних кордонів, а вмирають ті, кому мрію замінили метою», - підсумовує політолог.

Популярні новини зараз
Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Чаплига заявив, що в Україні відбувся розкол ідеологій.

Також Знай.ua писав про те, що Чаплига закликав українців об’єднатися.