Політолог Михайло Чаплига у програмі Любові Завальнюк «Суть событий» розповів, якою має бути мінімальна пенсія в Україні і чи реально її отримувати.

Більшість українців вважає, що пенсія в Україні має становити 8-10 тис. грн. Про це свідчать дані соцопитування, проведеного серед глядачів програми «Суть событий». В опитуванні взяли участь 11 тис. осіб.

Чаплига впевнений, що отримувати таку пенсію цілком реально, однак цього все одно не вистачить на гідне життя.

«Є різні показники ООН біологічного виживання. Зрозуміло, що якщо я буду хліб і воду їсти, то я в принципі, напевно, місяць виживу. Схудну трохи, але виживу. Відповідно, це начебто і дешево може бути. А з іншого боку, якщо це водичка з-під крана? Я ж завдам шкоди здоров'ю, напевно. А хлібець якийсь там лівий, як зараз люблять випікати...», - каже експерт.

На його думку, дотримуватися балансу, щоб не завдати шкоди здоров'ю і при цьому біологічно вижити без надмірностей, неможливо навіть на 10 тис. грн. Він зазначив, що 10 тис. грн – це трохи нижче біологічного рівня.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Водночас політолог підкреслює, що стандарт ООН для України – близько 5 доларів на добу. Виходить, що в місяць пенсіонери повинні отримувати близько 150 доларів. Як відомо, українські пенсії до цього показника не дотягують.

«Це навіть нижче рівня раба. Тобто рівень ось ці 5 з чимось доларів на добу за стандартом ООН – це рівень нижче раба. Раб їсть краще, і нижче вже нічого не існує. Нижче існує тільки могила. Ось ця межа між існуванням і могилою – ось це і є ці 5 з копійками доларів на добу. Якщо при цьому у когось нижче, і він не в могилі – це диво. Тому що з точки зору стандартів ООН це неможливо», - резюмував Чаплига.

Як повідомляв Знай.uа, Чаплига заявив, що українці повинні об'єднатися.

Також Знай.uа писав, що Чаплига розповів, як часто Україна змінює свій політичний курс.