У новій програмі «Головне» на каналі «MY.UA» економіст Віктор Скаршевський розповів, як можуть відобразитися результати угод по «Північному потоку-2» на життя українців.

«Україна вже почала втрачати дохід і не через «Північний потік-2», а ще й через «Турецький потік», який працює з 2020 року. Минулого року ми вже втратили 500 мільйонів доларів, а в цьому році через «Турецький потік» ми втратимо вже мільярд доларів. І якщо запуститься «Північний потік-2», то після 2024 року сумарні втрати можуть щорічно складати 2 мільярди доларів на рік», - підкреслив він.

Скаршевський розповів, що до початку зниження обсягів транзиту російського газу через територію України ми транзитували в рік близько 90 мільярдів кубометрів газу, такий транзит був у 2019 році. У 2020 році транзит знизився, підтвердив він, передбачено було 65 мільярдів кубометрів, а за фактом пройшло 58 мільярдів кубометрів. З 2021 року сказав він, у нас є контракт з «Газпромом» на прокачку і транзит 40 мільярдів кубометрів газу на рік.

«Коли ми транзитували 90 мільярдів кубометрів газу на рік, то Україна отримувала виручку 3 мільярди доларів, коли ми минулого року транзитували 58 мільярдів кубометрів, ми отримали 1 мільярд 700 мільйонів доларів виручки, вже менше. В цьому році за 40 мільярдів кубометрів транзитування газу ми отримаємо близько 1 мільярда 300 мільйонів доларів і так ми будемо отримувати до 2024 року, тому що контракт з «Газпромом» підписано до 2024 року», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Скаршевського, що Україна повинна збільшувати видобуток газу.

Також раніше для Знай.ua Атаманюк розповідав в чому вигода Північного потоку-2 для Європи.