Експерт з питань Громадського бюджету Володимир Басовський в інтерв’ю виданню Kyiv.press розповів про Громадський бюджет – формат е-демократії, який допомагає киянам долучитися до бюджетного процесу та реалізувати власний проєкт з розвитку міста. Втім, за його словами, про таку можливість знає небагато людей.

Він зазначає, що кияни не надто активно користуються можливістю долучитись до бюджетного процесу міста. Найкращим варіантом реклами для Громадського бюджету Басовський називає реалізовані проєкти.

Наприклад, пояснює він, коли щось зроблено за допомогою цього формату демократії – чи то лавочка у дворі, чи дитячий майданчик – потрібно заявляти про те, що це не піар чергового депутата, а жителі, які голосували за проєкт, та автор, який займався ним.

Басовський зазначив, що беруть участь у Громадському бюджеті також і депутати, які користувались різними методами, аби залучити людей до голосування за свої проєкти: розігрували техніку, залучали підлеглих до збору голосів, крім цього використовували свій доступ до батьківських комітетів навчальних закладів.

Деякі з депутатів дійсно збирають активних людей, спілкуються з ними, цікавляться їхніми ідеями щодо розвитку міста, допомагають у формуванні ідеї та пропонують залучити власні ресурси, але таких депутатів, за словами експерта, небагато.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

«Гроші отримує не переможець проєкту. Це велика помилка. Їх отримує розпорядник бюджетних грошей: райдержадміністрація, департаменти, комунальні підприємства», - каже Басовський.

Він пояснив, що у бюджетному кодексі немає поняття Громадського бюджету, тож реалізують його міські структури у передбаченому бюджетним процесом порядку. Автор проєкту Громадського бюджету, зазначає експерт, не отримує жодної фінансової вигоди, а результат для нього зовсім інший.

«Я ідеаліст, романтик і люблю своє місто. Кияни повинні визначати, на що витрачати бюджетні гроші і як покращувати місто. Коли ти ходиш і збираєш гроші на ремонт ліфта, під’їзду або утеплення фасаду, то ставлення до цього зовсім інше. Ти не палитимеш кнопки в ліфті, обережно відкриватимеш вікна і двері в під’їзді, не псуватимеш лавочки. Фінансову вигоду я не отримую», - розповів Басовський.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Козуб пояснив, як виглядає типовий українець і політична українська нація

Також Знай.ua писав про те, що Атаманюк пояснив, як популісти розділяють українське суспільство.