Що буде з Україною в майбутньому війна або процвітання? На цю тему в програмі «Что дальше» на каналі «Знай24» розмірковував сучасний український мислитель, громадський діяч, філософ, футуролог, юрист Олексій Толкачов.

«Одне не виключає другого. Щоб піднятися вгору, необхідно впасти і відштовхнутися від дна. Я припускав, що це дно – це було правління Віктора Андрійовича Ющенка. Але, як то кажуть, досягнувши дна знизу постукали, і було правління Януковича», - каже експерт.

За його словами, після Революції гідності і повалення президента-деспота українці очікували євроінтеграції.

«Але не склалося так, як нам хотілося. І на даний момент я не можу сказати, що ми прагнемо впевнено до дна. Кажуть: «країна розвалюється, що робиться, грабують...» і все таке інше. Насправді не все так критично і катастрофічно, як могло б бути», - сказав Толкачов.

Він зазначає, що нам необхідна відправна точка для того, щоб змінилося суспільство і правлячі еліти.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

«Я припускаю, що має відбутися потрясіння загальнонаціонального масштабу, яке змінить і суспільство, і свідомість, і правителів, і навіть нашу самоідентифікацію і ідентичність. Тому я не виключаю війни», - стверджує футуролог.

На його думку, у війни на Сході ще у 2014 році було доленосне значення «протверезити» українців і змусити їх називати речі своїми іменами, після чого мала відбутися суспільна «встряска».

«Вийшло так, що війна з 2014 року як би є, у нас вже болить, але вона не стала критичним фактором, який підштовхнув би нас до змін. Як ми знаємо, швидкість руху вперед визначається силою копняка під зад. Ось цього копняка під зад у нас досі поки що немає. Мій сценарій такий, що процвітання буде, але після потрясіння», - резюмував Толкачов.

Як повідомляв Знай.uа, Толкачов розповів, як Україні стати пуповиною між двома світами.

Також Знай.uа писав, що Чаплига заявив, що в Україні відбувся розкол ідеологій.