Керівник Strategic Group: Sofia, ексдиректор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв розповів у новому випуску програми Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» про те, чому українці люблять «сильну руку».

«Ми реагуємо на вічно «бабське» у своїй душі, за висловом відомого філософа. Йдеться про якийсь дикий пієтет, страх, підсвідому повагу і підпорядкування якійсь машині сили. У Розанова образ кавалериста з конем, шаблею і брязкаючими шпорами – це як образ імперії, держави, сили, влади, перед якою схиляється росіянин, незалежно від статі. Ось про яке «бабське» він говорить», - пояснює він.

В Україні це розанівське «бабське» перед чужою силою, продовжує філософ.

«Не перед державою своєю, не перед зброєю, а перед чужим успіхом, чужим досягненням, чужою впевненістю. Саме тому в українській політиці помічаються сильні лідери, вони раптом викликають повагу. Це при тому, що у цих лідерів різні характеристики. Нам раптом подобається: ти дивись, як він сильно веде за собою, як він стукає по столу! А як у нього вийшло досягти економічних успіхів або зробити якусь бомбу, ракету, ще щось», - говорить він.

Цей пієтет перед зовнішнім нам дуже знайомий, підкреслює Єрмолаєв.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Просто ми як би сором'язливо уникаємо того, що поїзд старшого брата і сестри у нас в якомусь гені, політичному і культурному. Бажання бути молодшим при старшому. Змінюються іноді одяг і континенти цього старшого, але не змінюється суть. Як розанівська російська людина схиляється перед силою власної держави, так в Україні схиляються перед чужою силою, навіть іноді епатуючи, тільки щоб звернути на себе увагу», - підсумовує він.

Як повідомляв Знай.ua, Андрій Єрмолаєв розповів, як в Європі виник євронаціоналізм.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв твердження Єрмолаєва, що колективний Захід залишився у минулому.