У програмі «Політична україністика» Андреаса Умланда публіцист, політолог і літературний критик Микола Рябчук прокоментував есе Володимира Путіна про Україну.

«Він повторює одне і те ж багато років, і я нічого нового для себе не побачив. Це штампи і стереотипи, які були винайдені ще в ХIХ столітті. Мені дивно, що в ХХI столітті вся ця нісенітниця повторюється, причому на такому солідному рівні. Я розумію, що він сам цього не писав, але хтось же за це відповідає! Це, треба розуміти, люди освічені. Це все не тримається купи», - говорить він.

Рябчук називає цю статтю імперським ресентиментом.

«Я розумію цю обсесію, цю одержимість. Вони до сих пір вважають, що Україна – це Росія. Я думаю, що Путін вірить в це, і не тільки Путін, а вся сьогоднішня російська еліта. Звичайно, вони будуть робити все можливе, щоб ця божевільна мрія здійснилася. Я не думаю, що вона здійсниться, але реалізація цієї мрії може бути дуже болючою і для українців, і для росіян, ось в чому проблема. А те, що вони мріють - кожна людина може мріяти, зображати собі найбезглуздіші утопічні бачення. Це, загалом, теж природно», - зазначає письменник.

Він не вважає за необхідне спростовувати той факт, що Україна існує як держава.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«Українці проголосували за незалежність в 1991 році. Сьогодні 90 відсотків себе вважають патріотами України, більшість готові боротися за її незалежність. Ми бачимо, як це відбувається зараз на Донбасі. Я думаю, ця стаття більше говорить про психологічні проблеми російських еліт і самого пана Путіна. Що ж, я не психоаналітик і не лікар, я не можу лікувати цих людей. Хоча треба було б», - завершує він.

Як повідомляв Знай.ua, Якименко пояснив, що робити з подвійною ідентичністю українців: «Я не бачу ніякої катастрофи в цьому».

Також Знай.ua повідомляв тезу Умланда, що ЄС буде набагато складніше відмовитися від членства України, ніж НАТО.