У своєму блозі «Толчок» футуролог Олексій Толкачов поділився своїм досвідом спілкування з представником Китаю, який розповів, що китайці розглядають розвиток країни в тисячолітній перспективі. Футуролог зазначив, що українцям це може здатися дивним, оскільки ми звикли мислити в рамках одного дня.

Він заявив, що хоча Україна святкує лише 30-річчя незалежності, ми можемо вважати себе значно старшими. При цьому, Толкачов зазначив, що незважаючи на те, що порівняння України та Китаю може здатися дивним, насправді порівнювати цілком дозволено.

«У 1991 році внутрішній валовий продукт України був всього в 5 разів менший, ніж Китаю. Україна була тільки в 5 разів менше Китаю по ВВП. Минуло 30 років, і на даний момент Україна відстає від Китаю вже більш ніж в 90 разів. Китай пішов у майбутнє, Україна залишилася там, де є», - розповів Толкачов.

На його думку, пояснення лежить в масштабі нашого мислення, наших амбіцій, самосвідомості і самовідчуття: якщо китайці відчувають себе віч-на-віч з тисячоліттями, то українці дуже скромні і кажуть, що поки ми тільки пробуємо жити, у нас є помилки і невдачі, тому що ми молоді.

«Я згадую, що на одному зі своїх виступів головний редактор газети «День» Лариса Івшина сказала приголомшливу річ: якими б були очікування українців від президента, якби ми обирали президента тисячолітньої держави, тисячолітньої країни? Наші вимоги до кандидата в президенти, ймовірно, були б вищі, істотніші, більш значимі», - каже Толкачов.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Він пояснив, що, якби усвідомлювали себе як держава з тисячолітньою історією, ми б не вибрали президентом, наприклад, зека або коміка. На даний момент, на думку Толкачова, це можливо тому, що ми вважаємо себе молодою 30-річною країною.

Як повідомляв портал Знай.ua, Україні найбільше не вистачає любові, а не якихось реформ і законів, - Толкачов.

Також Знай.ua повідомляв, що Толкачов назвав переваги проєкту Конституції 1993 року.