Україні варто повернутися до напрацювань проєкту Конституції 1993 року, якщо вона хоче стати сильною і демократичною державою. Так сказав футуролог Олексій Толкачов у своєму блозі «Толчок», називаючи переваги цього проєкту Закону.

«Якщо ми хочемо нарешті перезавантажити систему і почати будувати квітнучу Україну, то зараз пора приймати нову Конституцію, повернувшись до напрацювань 1993 року», - переконаний ведучий.

Також Толкачов вважає помилковою тезу про те, що виконання положень Конституції важливіше за їхній зміст. Принагідно він нагадує про один важливий пункт проєкту Закону 1993 року: «громадянам можна все, що не заборонено, а державі і чиновникам - лише те, що прямо дозволено». На думку експерта, ця норма дуже важлива, якщо Україна хоче будувати демократію.

Футуролог додає, що в цьому проєкті навіть закріплювалося право на повстання, настільки він був прогресивний. Тобто, пояснює Толкачов, людям надавалося право протистояти кожному, хто вирішить ліквідувати українську державність, конституційний лад, порушити територіальну цілісність країни чи захопити владу.

«Уявіть, якщо б тільки ця норма була в тексті Конституції, учасникам Майдану не довелося б доводити, що вони – не верблюди, вони б право мали. А всі наші добровольчі батальйони, вони ж, по суті, опинилися поза законом. А так, одна стаття Конституції стала б достатньою підставою для захисту України», - міркує він.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Як зазначає експерт, у проєкті 1993 року, окрім цього, також йшлося про двопалатний парламент, був цілий розділ, присвячений громадянському суспільству, тощо. Але нічого з цього, обурюється він, не залишилося в Конституції 1996 року.

«Ви вже мене вибачте, що псую вам свято і 25-ту річницю прийняття Конституції. Але ніяка вона не «найкраща в Європі», вона сильно поступається попереднім проєктам 1992-1993 років», - стверджує Толкачов.

Він зазначає, що тодішня Конституція відповідала інтересам президента Кучми і не більше. Кучма же зі свого боку, стверджує Толкачов, хотів не стільки сильної держави, скільки просто влади. Отже, він підсумовує, що Конституція України вийшла декларативна і президенти завжди використовували її собі на користь.

Нагадуємо, Толкачов заявив, що відмова від проєкту Конституції 1993 року призвела до політичної кризи.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Толкачов розповів, як боротися із проблемою кризи сенсу.