У новій програмі «Головне» на каналі «MY.UA» економіст Віктор Скаршевський розповів, чи варто чекати в Україні різких масштабних криз найближчим часом або у перспективі найближчих років.

«Найближчим часом у цьому році Україні точно не варто чекати ніяких криз, якщо тільки не буде зовнішніх шоків. Наприклад, якщо у два рази подешевшає на світових ринках сировина, яке є основним джерелом валюти в Україні. Або якщо всіх українських гастарбайтерів попросять повернутися в Україну, тоді зникне джерело валюти на 12-13 мільярдів доларів», - розповів він.

Скаршевський сказав, що ці варіанти, звичайно, малоймовірні, тому що навіть під час локдаунів валютні надходження від українських гастарбайтерів не знизилися, а в цьому році, за даними НБУ, навіть збільшилися. Тобто, якщо якась криза і може статися, впевнений він, то вона буде пов'язана із зовнішніми потрясіннями.

«На зовнішній борг України за його обслуговування і погашення у нас вистачає золотовалютних резервів. Інша справа, що ці ресурси краще було б направити на розвиток економіки, але для цього потрібно провести реструктуризацію зовнішнього боргу. Тому що ми можемо обслуговувати і погашати свої борги, але у нас не залишається ресурсів для розвитку економіки. Виходить, що в Україні не буде дефолту, але і не буде економічного розвитку», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Длігача, що Україна останніми роками намагається всі свої зовнішні борги платити вчасно.

Також раніше для Знай.ua Бізяєв розповідав, що дефолт може підвищити вартість обслуговування державного боргу США.