У програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» Олесь Доній, журналіст, ідеолог, голова «Центру досліджень політичних цінностей», розповів про ідейне відставання в українській ідеології та пояснив, чому без світоглядної модернізації нам немає шляху до Європи.

«Чому я кажу, що четвертий етап національної ідеї повинен бути конкурентний – ми повинні вигравати конкуренцію, і це конкуренція в усьому: конкуренція з російською ідеєю, з ідеями бандитів і сепаратистів. Якщо ми не будемо давати більш привабливу ідею і її реалізацію, а не лише на словах, то ми не будемо вигравати. Це об’єктивний процес», - вважає Доній.

За його словами, це можна пояснити з історичної точки зору: інтегральний націоналізм зароджувався в українській ідеї за часів Міхновського, але найбільш проявився у 20х-30х роках в ідеології, наприклад, Донцова. Доній зазначив, що це була ідеологія українського фашизму, і ідеологи того часу не ховались від цього слова, воно достатньо тоталітарне, але вони цього не приховували.

«Відповідно, якщо ми не модернізуємо українську ідею, а залишимось на цих засадах, то вона буде програшна з точки зору європейської конкуренції. Чому я завжди кажу про необхідність модернізації світоглядних цінностей, а мені кажуть, що всю українську ідею виписали до цього Бандера, Міхновський, Донцов. То якщо ми залишаємось на рівні тих ідей, то ні про яку Європу нам ніяк і мріяти не можна», - заявив Доній.

Він зазначив, що європейська ідеологія переосмислена, тому наша проблема зовсім не в політиках та владі, яка не є антинародною, а навіть навпаки - у нас при владі вже не нащадки номенклатури, а люди, які буквально ходять поруч. За його словами, це вже не спадкова аристократія, яка зберігає цінності, які не притаманні народу, тим більше, наша влада змінюється, і за всіх ротацій українські проблеми залишаються тими самими. Тому, вважає Доній, основним питанням є ідейне відставання.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Нагадаємо, Знай.uа писав, що Друзенко розкритикував сучасну модель українізації.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Шишкін пояснив, чи може народ змінювати Конституцію.