Чи має право народ України змінити Конституцію? Про це суддя Конституційного суду у відставці, державний і громадський діяч, перший Генеральний прокурор України Віктор Шишкін розповів у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня».

«Парламент і держава тоді працювали в межах Конституції УРСР, значно зміненої. Але у Верховної Ради були повноваження ухвалювати нову Конституцію, ця норма залишилась. Тому парламент 1996 року діяв у законодавчому полі. Фактично ми позбавили парламент права приймати нову Конституцію. Ухваливши Конституцію, ми там не дали повноваження парламенту, ми самі себе позбавили», - каже він.

Народ України стовідсотково має право вносити зміни до Конституції, зазначає політик.

«У Конституційного суду є позитивні рішення, але є рішення просто ніякі ні з наукової точки зору, ні з ідеологічної, ні з політичної. На жаль, Конституційний суд не набув академізму у своїй діяльності», - повідомляє він.

Конституція говорить лише про зміни і розписала механізм внесення змін.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

«Це два механізми: простий шлях і ускладнений для першого, третього й тринадцятого розділу, через всенародний референдум. Але все одно це зміни. Так звана нова редакція Конституції – це також зміни, просто від лукавого. Конституція не регулює питань, пов’язаних з прийняттям нової Конституції. Але і не забороняє. Вона забороняє вносити зміни в перший розділ, не в той спосіб, який визначений 13 розділом. А п’ята стаття каже, носієм суверенітету є народ. Таким чином, за всією юридичною логікою і простою, елементарною, народ може ухвалювати на референдумі нову Конституцію», - робить висновок Шишкін.

Знай.ua повідомляв, чому Україну не назвали республікою: «Слово «республіка» було затьмарено формулою, яка віддавала радянщиною», - Шишкін.

Також Знай.ua повідомляв, що Конституція – це свідоцтво про народження державного утворення, - Шишкін.