Україна має низький загальний рівень розвиненості і високе фіскальне навантаження, рівне передовим європейським державам. Так сказав економіст Юрій Атаманюк у своєму блозі, пояснюючи причини відсутності інвестицій у країні.

На думку Атаманюка, причиною відсутності інвестицій в Україні є високе податкове навантаження, а відтак іноземним фірмам вигідніше знайти державу з кращими умовами для ведення бізнесу. «У нас фіскальне навантаження ПДВ 40%. Це відповідає розвиненим країнам Європи, але там високі технології і велика додана вартість», - підкреслює він.

Як приклад експерт наводить Mercedes, адже ціна автомобіля по собівартості становить 10 тисяч євро, а на продажі зростає до 100 тисяч євро. Він пояснює, що це нормально, коли високий податок встановлюється з умовного прибутку в 90 тисяч, але в Україні ситуація інша. За словами Атаманюка, продукт за собівартістю у 20 гривень продається за ціною 22 гривні, а податкова база та сама. Отже, підсумовує він, вироблення продукції в такому разі просто не рентабельне.

Тому економіст вважає, що підвищувати податки в Україні не можна, податкова система й так репресивна. «Чому до нас не йде інвестор і охолоджується активність бізнесу? Одна з причин – податкова політика держави», - констатує він.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Атаманюк пояснив, що має робити РНБО і в чиїх інтересах.

Також Знай.ua писав про те, що Атаманюк заявив, що українська економіка в стані стагфляції.