Що призвело до розпаду Радянського Союзу? На цю тему міркує журналіст, ідеолог, голова «Центру досліджень політичних цінностей» Олесь Доній у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня».

Журналіст переконаний, що саме слабкість ідейної складової призвела до розпаду Радянського Союзу. «Туди йшли за ідею, вона була неправильна, з нашої точки зору, але вона була. Не йшли ж туди як в садистську організацію», - каже він. Доній не заперечує того факту, що люди займалися репресіями, знищували таких же людей, але він акцентує на ідейній боротьбі. «Вони знищували зі своєї точки зору опортуністів, тих, хто думав інакше, хто мав іншу ідею», - підкреслює ідеолог.

Тим не менш, розповідає він далі, з часом ідея ослабла, деградувала і зруйнувалася: тоді номенклатура почала вживати фразеологію без внутрішньої віри в неї. А відтак, каже Доній, відбулося саморуйнування номенклатури, вірити в ідеологію ж продовжували лише рядові члени компартії.

За словами експерта, у змаганні національної ідеї із комуністичною перемогла перша, а відтак СРСР зруйнувався. «В ідейному змаганні ця комуністична ідея, в якій колись перемагав інтернаціоналізм, колись перемагала соціальна рівність, підпорядкування закону – все це почало програвати», - коментує він ситуацію. Отже, підсумовує Доній, ідея створити окрему державу перемогла.

Водночас він підкреслює, що це його гіпотеза розпаду Радянського Союзу. Ідеолог звертає увагу на те, що люди перебувають у полоні штампів, їх зазвичай використовують журналісти та політологи. «Ми всі піддаємось суспільним маніпуляціям нашого оточення, але бажано все-таки якомога частіше і більше займатися самоосмисленням», - міркує він.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

За словами Донія, зазвичай причини руйнування СРСР шукають у сфері економіки. Але сам він із цим не погоджується: жодні економічні негаразди не призвели до руйнування Північної Кореї досі, так само вони не руйнували СРСР у 1920-30-х роках, це зробило ослаблення ідеї.

Як повідомляв Знай.ua, Доній заявив, що навіть без світових лідерів Кримська платформа має сенс.

Також Знай.ua писав про те, що Доній розповів про мету візиту Меркель до України.