Російський газ за вигідною ціною не світить Україні ні зараз, ні в майбутньому. Так сказав журналіст Максим Гадюкін у програмі «Суть подій» із Любов’ю Завальнюк на каналі «Знай.ua».

За словами Гадюкіна, сьогодні дійсно можна сказати, що Україна купує газ: гроші в обмін на ресурси. Він проводить аналогію із магазином, коли покупець дає 50 гривень і йому на них дають відповідну кількість м’яса. З Європою, каже експерт, купівля-продаж відбувається так само.

А відтак він не розуміє, чому деякі люди нарікають на дорожчий газ із Європи і ностальгують за російським дешевшим. «Це не продаж. Уявіть, що ви прийшли в магазин, просите щось, вам спочатку дали по морді, потім завищили ціну, потім сказали, що товару немає», - коментує журналіст ситуацію.

Як розповідає Гадюкін, Росія чинила на Україну тиск, а не вела з нею бізнес. Принагідно він згадує вентиль, який закривали і відкривали залежно від прийнятих урядом рішень. «Ми не можемо сказати, що Росія нам продавала газ по якимось вдалим цінам. Вона на нас тиснула. А коли ми виконували те, що вона хотіла — вона, так і бути, з панського плеча відкашлювала нам на опалювальний сезон трошки газу», - пояснює експерт.

Водночас він підкреслює, що цей тиск дорого обходився Україні: ГТС простоювала, держава залишалася без ресурсів. Це, на думку Гадюкіна, був шантаж, і, коли Україна на нього йшла, отримувала лише подачку.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Отже, Гадюкін підсумовує, що бізнес і політика – різні речі, можна або купувати газ за вищою ціною, або отримувати за нижчою в обмін на тотальний контроль економіки. «Зараз ми хоча б беремо участь в якомусь бізнесі. Так, це дорого. Але нам Європа не говорить, знаєш, ти прийми те, те, те, інакше я реверс перекрию», - констатує гість програми.

Як повідомляв Знай.ua, Гадюкін розповів, як «Газпром» досі тисне на Україну.

Також Знай.ua писав про те, що Гадюкін розповів, як політики займаються популізмом із соціалкою.