Економіст Юрій Атаманюк у своєму блозі розповів, як можна було б заробляти більше на українській ГТС. За його словами, при створенні консорціуму і повному завантаженні ГТС Україна могла б отримувати 70 млрд доларів на рік.

«Стоїть питання про створення газотранспортного консорціуму з моменту створення незалежної України. Мається на увазі участь Німеччини як основного споживача і розподільника в Європі і Росії як основного постачальника. Розповідали, що труба це національне надбання, а національним надбанням ми не торгуємо. Питання було в іншому: якщо німці б були в цьому консорціумі, то вони не дали б гроші, які приходили за транзит, красти», - сказав Атаманюк.

За словами експерта, якби існував даний консорціум, то красти газ з труби не вийшло б, і Україна б розвивалася на отримані від транзиту гроші.

«Коли не було Північного і Турецького потоку, то ми в кращі роки проводили транзит 140 млрд кубів газу. Коштувала ця труба 100 млрд доларів. Якби ми віддали участь росіянам і німцям, можна було б ставити питання, щоб вони купили свою участь за 30 млрд доларів кожен, а після цього ділилися б прибутком», - зазначив Атаманюк.

Як зазначив економіст, пропускна здатність газопроводу більше 200 млрд, тобто якби зараз було повне завантаження ГТС, то наші 30% це було б 70 млрд доларів на рік. За словами експерта, на сьогоднішній день Україна проганяє 40 млрд кубів газу.

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Атаманюк розповів про ймовірні кандидатів на пост прем'єр-міністра.

Також Знай.ua повідомляв, що Атаманюк пояснив, що податкова політика влади відлякує інвестиції.