У новій програмі «Суть подій» з ведучою Любов'ю Завальнюк експерт з соціальної політики Андрій Павловський розповів про реструктуризацію боргів громадян за житлово-комунальні послуги.

«Це не добра воля теплокомуненерго проявити милостивість до боржників, а таке право на реструктуризацію боргів по ЖКГ передбачено законом «Про реструктуризацію заборгованості за житлово-комунальні послуги». Тобто кожна людина, яка має заборгованість по ЖКГ, може вимагати реструктуризації боргу у відповідній конторі по наданню житлово-комунальних послуг, тобто розбивки на певні частини свого боргу», - розповів він.

Павловський розповів, що закон передбачає, що ця розстрочка може відбутися рівними частинами на певний період. Коли людина сплачує поточні заборгованості та реальні платежі, підтвердив він, але загальна сума заборгованості й поточних платежів не повинна перевищувати 25% сукупного доходу громадян. А якщо це пенсіонер чи людина, яка отримує соціальну допомогу від держави, підкреслив він, то ця сума не повинна перевищувати 20% сукупного доходу.

«Громадянин може отримати право на реструктуризацію заборгованості, якщо там велика сума, аж на 60 місяців, тобто на п’ять років. Але якщо родина не може в силу сімейних обставин погасити заборгованість за п'ять років, то закон дозволяє продовжувати цю реструктуризацію й надалі. Продовжувати термін погашення боргу до періоду, поки вона повністю не буде погашена», - резюмував він.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Павловського, що в ціні комунальних послуг більш ніж на 80% закладена ціна енергоносіїв.

Також раніше для Знай.ua Павловський пояснив, як розв’язати проблему із субсидіями на комунальні послуги.