Муса Чеберлоєвський з 2014 року командує чеченським батальйоном імені Шейха Мансура, який бере участь на боці України у війні з Росією на Донбасі. У програмі «On target з капітаном Гарі Табах» він розповів, як починався військовий конфлікт Чечні з Росією.

«Тридцять років пройшло з тих пір, як у нас почалися війни. Я народився і виріс неподалік від Грозного. До армії жив у селі, навчався у восьмирічній школі та училищі. У 1990 мене призвали служити у радянську армію, а в 1991 році почалися ось ці рухи. Я не дослужив і повернувся додому. Тоді Джохар Дудаєв оголосив, що всі, хто служить у радянській армії, повинні повернутися до Чечні і стати до лав нашого руху. Після повернення додому я одразу вступив у президентську гвардію, і почалося моє військове життя», - каже він.

Муса Чеберлоєвський зазначає, що тоді ситуація в Чечні була схожа на нинішню ситуацію на сході України.

«До цього були такі моменти, як зараз в Донецьку і Луганську, в Надтеречному районі, де була опозиція. «Феесбешники» постачали цим опозиціонерам зброю, техніку, як і тут цим шахтарям. Їхніми силами вони хотіли захопити і місто, і владу, і Чечню. Протягом трьох років ці спроби тривали і не принесли ніякого успіху. Опозиціонерів розбили, і 11 грудня 1994 року Росія вже офіційно порушила кордон і війська перейшли в наступ на Грозний. З того часу ми знаходимося в стані війни», - розповідає командир.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Знай.ua повідомляв про те, як перед анексією Криму відбувався, за словами Гуменюк, повзучий процес русифікації і витіснення населення.

Також Знай.ua повідомляв, що Чеповий пояснив, на якому перехресті стоїть і куди повинна рухатися Україна: «Війна йде саме на цій межі».